wat is ballast

Als je niet in de bouw werkt of op een boerderij dan is de kans groot dat je niet weet wat ballast is. Dit is heel normaal, maar daarom vragen ook veel mensen zoals in alle waarschijnlijkheid jij ook af, wat is ballast nu precies? Ballast is een gewicht dat massadicht is en in de meeste gevallen van lood is gemaakt. Dit wordt dan een zwaar blok dat voor veel verschillende zaken wordt toegepast. Het wordt dan ook het meest gebruik bij activiteiten waarbij bijvoorbeeld een constructie of machine in balans moet worden gehouden omdat het zelf ook een zwaar gewicht heeft. Dit zie je dan ook snel bij constructiebouw waar hijskranen bij zijn betrokken.

wat is ballast

Op het platteland

Boeren zijn in de meeste gevallen mensen waaraan je kunt vragen, wat is ballast nu precies? Boeren maken hier namelijk ook in de meeste gevallen gebruik van. Dit komt omdat de meeste boeren uiteraard gebruik maken van tractoren die al een zwaar gewicht hebben of die zwaar gewicht moeten verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een zware maaier die voor of achteraan de tractor zit. Hierdoor kan de tractor uit balans raken waardoor je aan de andere kant een stuk gewicht moet plaatsen. Er zijn daarom veel voeren die ervoor kiezen om ballast te gebruiken bij deze werkzaamheden.

Maatwerk

Wanneer je voor een project heb waar bijvoorbeeld constructiewerkzaamheden worden uitgevoerd en zware machines worden gebruikt dan kiezen veel bedrijven ervoor om hier ballast voor te gebruiken. Je stelt dan op zo een moment niet meer wat is ballast maar hoe kan is het gebruiken. In de meeste gevallen bij bijvoorbeeld constructiewerkzaamheden worden en machines zoals een hijskraan gebruikt. Voor een machine als deze is het goed als je ballast hebt dat op maat is gemaakt. Dit omdat in bijvoorbeeld een hijskraan een ander gewicht is.

Verschillende materialen

Wanneer je niet goed weet wat ballast is en je op bijvoorbeeld Google op zoek gaat naar, wat is ballast? Dan is de kans groot dat je ook materialen voor ballast tegenkomt die niet van massadicht lood is gemaakt. Zo gebruiken bijvoorbeeld hijskranen ook veel grote betonblokken om de machine in balans te houden. Een groot nadeel aan beton is dat het kapot kan gaan en hierdoor kan het gewicht dus uit balans raken. Wel is beton uiteraard super zwaar waardoor het voor echt hele zware machines natuurlijk ideaal is om te gebruiken. Maar naast beton zijn er ook nog andere verschillende materialen die ervoor kunnen zorgen dat grote machines in balans kunnen blijven.

Loodkorrels

Wanneer je massadicht lood wilt gebruiken om een machine of iets anders dergelijks in balans wilt houden dan kan je ook loodkorrels nemen. Je kan bij loodkorrel wellicht hetzelfde denken als bij wat is ballast? Loodkorrels is namelijk ballast dat gemaakt is van lood alleen deze is in korrelvorm opgeslagen. Op deze manier kan je met deze kleine korrels het precies gewicht bepalen die je bijvoorbeeld nodig hebt voor een bepaalde activiteit. Deze zakken moeten wel draagbaar blijven en daarom kan je ze in zakken tot 20 kilo bestellen.